dinsdag 29 januari 2013

Macht van het kleine

"Kleine oorzaken hebben grote gevolgen," luidt een gezegde. Hoe waar! Maar ook een klein ding, het leesteken de komma, heeft grote gevolgen. Want de macht van het kleine komt vaak tot uiting dóór die Komma! Dit schrijf ik met een hoofdletter omdat die peuter, dat onbeduidend haakje in aan­zien gelijk een kleuterpiemel, een onbehoorlijke grote macht bezit. Zo kan hij o.a. verhogen of verlagen, rijk maken of arm.
Een voorbeeld: Een opschepperige rij nullen die een één voor zich heeft staan, kan door die komma met een simpel sprongetje degra­deren tot wáre nullen. Voor de zwak rekenkundige: 1000000, of 1,000000. Als u het voorste rijtje op uw bankrekening hebt staan, bent u bink van gewicht. Maar flikt de komma u het geintje door naar links te huppelen, dan maakt hij u op slag kale neet, rooie mier, arm als een kerkrat of in het Bargoens "straal armpie af” .
De komma heeft meer kwaliteiten. Het staat een schrijver ten dienst om de ogen van de lezers te weer­houden ál te snel langs de regels te galopperen en maant tot het nemen van korte pauzes om het gelezene in de grijze hersenmassa te laten verzinken.
Erger wordt het als die dekselse komma zich verbindt met getal­len 49,9 en 50,1. Een arrogant en hooghartig stel die twee, die via die duivelse komma een macht aanmatigen dat groot onheil kan aanrichten. Dan wordt het, little things mean a lot, zoals de Engel­sen het zo smeuïg weten te know­en (te knauwen) en baart het de "Macht van het kleine."
Het getal 50,1 met die rotkomma na de nul, kan bij democratische verkiezingen, een land opzadelen met een schurk als dictator, omdat die despoot door een meerderheid van een één, de absolute macht verkrijgt en niet meer weg te kiezen is, omdat zo'n boef in de regel nooit meer verkiezingen houdt. Hij degradeert 49,9% tot een nederig buigende minderheid en bepaalt wat gaat gebeuren door te wijzen op dat misdadige twee­ling, komma en 1 die hem aan de macht hielpen en bars bevelen: "Mond houden en gehoorzamen. Ik bepaal wat gebeurt, want ik vorm de meerderheid!"
Ik vind dat onaanvaardbaar. Het is niet recht om de minderheid die geen lullige 1 meerwaarde had, tot underdog te veroordelen. Nog rampzaliger rol kan die komma spelen na ons korte leven wanneer dat weggedruppeld is als een traan in de oceaan der eeuwigheid. Zo heb ik eens Billy Graham, een zó rad prediker dat men hem "het machinegeweer Gods noemt", die met zijn evangelisatie karavaan de halve wereld doortrekt en een privé vermogen bezit van 50 mil­joen dollar, ZODAT MEN HEM EEN SUCCESVOL DIRECTEUR VAN HET HEMELS REISBUREAU KAN NOEMEN, met stemverheffing en een zekerheid of hij zelf bij de goede God op visite was geweest, horen beweren: "Er zijn maar twee mogelijkheden: of je gaat naar de hemel, of naar de hel!" En dat is dat. Meer keuzes hebben wij dus niet.
Maar hóe moet het dan met twijfelgevallen als er maar twee mogelijkheden zijn?.  Dat vond ik al té gek voor woorden toen ik moeizaam mijn lagere schooltje doorstrompelde. Iemand die dus 50,1 procent goed staat geno­teerd in het grote oordeelsboek, gaat hemelen en pechvogel slech­terik, die 49,9 turft, mag roosteren in de hel! Door de schuld van die verrekte komma! Op de vraag hoe het moest met “fiftyfifty" kreeg ik helemáál geen antwoord! Dat antwoord is er ook niet! Hemel en hel gaan pas open na het Laatste Oordeel. Vóór dat oordeel blijven de gestorvenen in verzekerde bewaring, tot de opstanding op de Dag des Oordeels (Wat dat is kan ik in dit kort bestek niet uitleggen). Logisch, anders zouden brave hemelzitiers uit die hemel en de slechte geroosterde uit die hel ter rechtszitting worden opgeroepen om beloning hemel, of straf hel, te ontvangen terwijl zij zich daar reeds in bevinden! Onzin dus.

De macht van het kleine en boef komma hebben óók grote invloed in de sport. Iemand die 3 jaar kei­hard zwoegde en trainde om op de 500 meter wereldkampioen te worden, kan het wereldkampioenschap op zijn buik schrijven omdat een tegen­stander 0,001 (één honderdste seconde!), dat is de tijd van één flatulentie (een scheet), sneller is!
De macht van het kleine heeft de loop der geschiedenis gewij­zigd. Bij de aanslag op Hitler in juli 1944 werd de tas met de bom die naast de platvoeten van de Führer was gezet, in één oog­wenk verzet en bleef hij gespaard. Daardoor werd de oorlog nog 10 maanden verlengd met miljoenen slachtoffers.
Richard Sorge, de meesterspion in Tokio, werd op weg naar de Amerikaanse Ambassade met in zijn zak een papiertje waarop de datum "7 December, aanval op PearI Harbour" stond, vlak voor die Ambassade bij toeval door de Japanse geheime politie, de Kempeitai, gearresteerd. Een paar kleine stapjes verder was hij in veiligheid geweest! Dan hadden de Jappen nooit hun ver­raderlijke aanval kunnen doen en waren zij warm onthaald door de gewaarschuwde Amerikanen. Kleine oorzaken hebben grote gevolgen!
Zo werd ik volledig afgekeurd toen ik mij vrijwillig meldde voor dienst in de Koreaanse oorlog waar veel Nederlandse soldaten sneuvelden in 1952. Tevoren was ik 100 % goedgekeurd bij de Koninklijke Marine, wat een zeer zware keuring was. 14 dagen na mijn afkeuring kreeg ik bericht van het Garde Regiment Jagers Arnhem, dat ik mijn plunje en uitrustings stukken moest inleveren en dat ik nooit meer op herhalingoefeningen hoefde te komen. Verwonderlijk.
Verwonderlijk was ook dat ik bij een eerdere herhalingsoefening Korporaal Baalman werd genoemd. Ik had echter nooit bij die Jagers gediend en was nooit korporaal geweest! Mijn verklaring is dat bij die keuring voor Korea ook een Korporaal Ziekenverpleger Baalman uit Groningen zich had aangemeld maar werd afgekeurd en dat onze medische gegevens daar verwisseld waren. Dus hij ging ziek en gebrekkig wel naar die bloedige oorlog in Korea en ik bleef veilig thuis. Iemand daar boven heeft besloten dat het mijn tijd nog niet was. Had die verwisseling niet plaats gevonden dan had ik grote kans gehad daar in dat Korea te sneuvelen.