donderdag 16 augustus 2012

Is het Boek van Mormon fantasie?

IS HET BOEK VAN MORMON FANTASIE?
Mensen die beweren dat Joseph Smith een fantast was, die het Boek van Mormon verzon wil ik het volgende zeggen:.
Het door Joseph Smith, een eenvoudige jongeman die slechts een paar jaar lager onderwijs had genoten, aan de wereld gepresenteerde boek, het "Boek van Mormon" bleef en hield stand door de jaren heen en "De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen" die rust op het fundament van dat boek, groeide alle vervolgingen en onbegrip ten spijt. En....dat wonderlijke verguisde boek bewijst zichzelf als een waar getuige van de waarheid.
Het begint bij hoofdstuk 1 vers 2 waarin Nephi zegt dat hij een kroniek gemaakt heeft die uit de geleerdheid der Joden (Hebreeuws) en de taal der Egyptenaren bestaat. Dus een mengtaal! Uit de Bijbel weten wij dat het volk Israël 400 jaar in Egypte verbleef. Daar vermengde hun taal met de taal der Egyptenaren.
Bij de overhaaste vlucht van Lehi en zijn gezin konden geen taalboeken meegenomen worden. Dat had tot gevolg dat hun taal niet geschreven, maar mondeling of fonetisch werd uitgedrukt en in lettertekens in een soort steno of pictogrammen. Dat schrijft ook Moroni (Mormon 9 vers 32): "Wij hebben geschreven naar onze kennis, in lettertekens, die onder ons "hervormd Egyptisch" worden genoemd, en...."volgens onze wijze van spreken" (dus fonetisch op gehoor geschreven, wat taal misvormt!) en door ons zijn veranderd".
Een voorbeeld: Wanneer men het woord Eau de cologne (Water van Keulen) fonetisch opschrijft, dan staat er "O de klonje." Voor een Fransman onbegrijpelijk!
Toen Martin Harris aan professor Charles Anthon die schrifttekens toonde, merkte deze op dat het een "ratjetoe was" deels Hebreeuws, deels Egyptische hiërogliefen en dat hij het niet kon lezen (zie 2 Nephi 27:18 en Mosiah 1:4).
Nephi moest op bevel van de Heer terug naar Jeruzalem om de kronieken, die de vijf boeken van Mozes, een kroniek van de Joden, de schepping der wereld, over Adam en Eva en profetieën der heilige profeten bevatten, op te halen en opdracht om het gezin van Ismael met zijn vijf dochters mee te nemen om zich bij hen aan te sluiten.( 1Nehphi 7:5).
Verzon Joseph Smith dat of was het naar de voorzienigheid van de Heer om nakomelingen via de zonen van Lehi, (Lehi had geen dochters) en Zoram de knecht van Laban, te verwekken in het land dat zij zouden bezitten?
"En wij hadden alle soorten zaad verzameld (1Nephi 8:1 en in hoofdstuk 18 vers 6 "gingen wij in het schip met onze gehele lading zaden."
In een TV programma op de Avro, 12-2-1997 werd gemeld dat sporen van nicotine, cocaïne en drugs in Egyptische mummies waren aangetroffen! "Dat is onmogelijk" verklaarden geleerden. Die planten bestonden niet in het Midden Oosten, maar zijn door de Spaanse veroveraars uit Zuid Amerika naar Europa mee genomen. Dat is juist! Maar het zaad van de coca, tabak en opiumplanten werden door Lehi en de zijnen vanuit het Midden Oosten meegenomen naar....Amerika!
Het woord ZIFF. Mosiah 11:8 beschrijft kostbare versieringen op de keurige en ruime gebouwen van Koning Noach.
Dat woordje Ziff wordt maar éénmaal genoemd in het Boek van Mormon en betekent "Versiering" aanbrengen. In een TV programma dat ging over de oeroude wijze van boerderijbouw in Egypte, overgeleverd van vader op zoon, werd een oude traditie vermeld dat van moeder op dochter was overgeleverd. Het maken van versieringen in de nog natte leem van de bepleistering van de nieuwe boerderij! Een laatste hand of "finishing-touch". Dat deed de boerin met een plat krom mes en werd "het aanbrengen van Ziff genoemd!"
Vanwaar komt het woordje Mocum dat maar eenmaal in het Boek van Mormon wordt vermeld? (zie 3 Nephi 9:7) Het is afgeleid is naar het Hebreeuwse woord Makem dat Grote Stad betekend Joseph kende geen Hebreeuws! In later tijd werd het verbasterd in Mokum door Joodse immigranten, die vanuit het Midden Oosten naar Nederland trokken en Amsterdam (de grote stad) tot woonplaats kozen en haar Groot Mokum noemden. Iedere Nederlander weet bij het noemen van die naam Mokum onmiddellijk dat daar Amsterdam mee wordt bedoeld!
Archeologen stellen dat er geen spoor gevonden is van oude volken en de steden die zij bewoond zouden hebben. Logisch! Want in 3 Nephi 1 t/m 10 kunt u lezen dat hun steden Zarahemla, Laman, Josh, Gad, Kishkumen en Jacobugath totaal door vuur werden verbrand. In de diepte der zee verzwolgen werd de stad Moroni en met aarde bedekt de stad Moroniha. De stad Gilgal met al haar bewoners heeft God doen wegzinken in de aarde, de stad Oniha en haar inwoners en de stad Mocum (daar is-ie weer!) verzonken beiden in diepe wateren.
Veel eerder werden 2 miljoen mensen gedood, het "Volk van Jared" genoemd dat van de Toren van Babel was gekomen en totaal vernietigt in onderlinge oorlogen (Ether 15: 1- 2) en ca. 400 na Chr. werd het gehele volk der Nephieten uitgemoord door de Lamanieten bij de heuvel Cumorra. Die Lamanieten zouden tenslotte als elkaar bestrijdende indianenstammen uiteenvallen en werden uiteindelijk ook weer (bijna) uitgeroeid.
Genoemde Jaradieten, het oudst genoemde volk in het Boek van Mormon waren de eerste emigranten die Amerika bereikten via de golfstromen (Hendrik Heyerdahl Noors antropoloog, bewees in 1970 met een papyrusvlot Kon Tiki genoemd en drijvend van Marokko naar Barbados- Zuid Amerika, dat dit mogelijk was!) Zij gebruikten ook boten gemaakt van papyrusriet. "En ze werden gebouwd op zulk een wijze, dat zij uitermate dicht waren zodat zij water konden houden als een schaal; en de bodem was zo dicht als een schaal, en de zijden waren zo dicht als een schaal, en de einden er van waren puntig, en de bovenkant er van zo dicht als een schaal; en de lengte er van was de lengte van een boom; en de deur er van, wanneer die gesloten was, was zo dicht als een schaal.( Ether 2 :17)
Die boten waren dus zo dicht als de schaal van een ei! Met de wonderlijke eigenschappen van een ei! Want de Here zeide tot de broeder van Jared ( Ether 2:20):
"Zie gij zult een gat in de bovenkant maken, en eveneens in de bodem, en wanneer gij lucht nodig hebt, zult gij het gat openmaken en lucht binnen laten. En als er water binnenkomt (want de boten zouden dikwijls overspoeld door golven onder water zijn, want gij zult zijn als een walvis in volle zee want huizenhoge golven zullen zich op u storten (Ether 2:24), zie dan zult gij het gat sluiten, zodat gij niet in het binnenstromende water zult omkomen."
Welnu, neem een ei, maak daar twee gaatjes in en blaas het ei leeg. Dompel het onder water en het loopt vol. Maar als je één gaatje dichtplakt, dan houdt de lucht in het ei het water buiten!! Hoe verzint Joseph zoiets???
De tocht van Lehi en de zijnen duurde maandenlang. Hoe voedden zij zich in die tijd? Ook daar is een antwoord op. "Wij namen honing mee in overvloed" schrijft Nephi (1 Nephi 18:6). Een voortreffelijk calorierijk voedsel dat niet bederft. Verder was toen de afstand Midden Oosten naar Amerika veel korter dan in onze huidige tijd! Door convergentie, het uiteen drijven der continenten, zijn de afstanden tussen die continenten nu veel groter geworden.
Koningen
"Geen koningen in het land ". Overal in de wereld zouden mensen gebukt gaan onder de tirannie, grillen, uitbuiting en machtsmisbruik van koningen. "Maar in dit land zullen voor de niet- joden een land van vrijheid zijn, en er zullen geen koningen over de niet-joden zijn" (2 Nephi 10:11) De latere inwoners van de USA hebben nooit een koning gehad, wel presidenten!
Aflatenhandel:
Dit wordt voorspeld in Mormon 8:32. "Ja, het zal geschieden ten dage, wanneer er kerken zullen worden opgericht, die zullen zeggen: Komt tot mij en voor uw geld zullen uw zonden worden vergeven." JohannTetler (1465-1519), een dominicaan, de afgezant van de Paus verkocht 1500 aflaten aan goedgelovige zondaars, die daardoor geloofden toch in de hemel te zullen komen ondanks afzichtelijke zonden. Hij beweerde zelfs zielen van de dierbare overledenen, die in de hitte van het "vagevuur" verbleven, te bevrijden. Hij declameerde een rijmpje dat luidde: "Als het geldstuk in de (schat) kist klinkt, een zieltje uit de vlammen springt!" Ja, wie zou er geen geld voor over hebben om een geroosterd familielid uit die hitte te bevrijden?
Blanke god.
Talrijk zijn de verhalen onder de indianenstammen die van vader op zoon werden doorverteld, dat er eens een blanke god aan hen was verschenen, die hen veel goede dingen had geleerd en liefde en verdraagzaamheid predikte. Hij beloofde na zijn heengaan, dat hij eens terug zou komen. De katholieke priesters, die de Spanjaarden vergezelden om de Indianen te bekeren tot het enige ware katholieke geloof, zagen tot hun verbazing een vreemd ritueel, dat hen aan de Heilige Communie deed denken. Een hele stam was bij elkaar gekomen en er werd een kruis, gemaakt van takken, met in de kruising een homp brood rondgedragen . Iedereen, mannen, vrouwen en kinderen nam een stukje van dat brood. Op de vraag "waarom" zij dat deden kregen zij ten antwoord: "Dat weten wij niet, maar een blanke god heeft ons verteld dat wij dat te zijner herinnering regelmatig moesten doen."
De Panamese landengte:
Genoemd in Alma 23:32 als "afstand van de oost naar de westzee", was volgens Alma slechts anderhalve dag reizen voor een Nephiet en volgens Helaman 4:7 "een dagreis lang". "Dat klopt niet," zeggen mensen die de waarheid van het Boek van Mormon ontkennen. Die afstand is véél groter. Dat klopt! Maar in de daarop volgende eeuwen vanaf 90 tot 77 voor Chr. werd die smalle landengte breder en breder door aanslibbing. Precies zo als met Nederland gebeurde dat door aanslibbing een groot deel van haar gebied verkreeg! Een proces dat nog steeds doorgaat.
Gelaats- en lichaamskenmerken:
Lehi en de zijnen waren van joodse afkomst. Zij hebben hun joodse kenmerken via hun genen doorgegeven aan hun nakomelingen, de oude Indiaanse volken in Midden Amerika, die tot heden een arendsneus hebben (zie de huidige indianen), geloken oogleden, lichaamsbouw en andere typisch joodse kenmerken.
Fouten:
"En indien er fouten zijn, zijn het fouten van een mens (Mormon 8:17). Joseph Smith vertaalde geschriften of beeldtaal (soort steno uit de oudtijd) van onvolmaakte mensen, taalkundig invalide, dus er kunnen fouten zijn ontstaan! De naam ALMA. Fantaseerde Joseph die naam? Echter het is een jongensnaam die reeds voorkomt in het voorchristelijke Midden Oosten. Dat was niemand in de negentiende eeuw bekend! Op een fragment van de Dode Zee rollen komt de naaam voort als een mannelijke naam, "udrf" Zelfs al zouden wij aannemen dat de jonge ongeletterde Joseph een fantast was, die het Boek van Mormon verzon, dan fantaseerde hij Gods woord en waarheden die hij met zijn gebrekkige kennis niet kon weten. Verder nog dit: Moderne computer-onderzoeken die gebruikt worden bij beschuldigingen van plagiaat en die "opsporing van zogenaamde literaire vingerafdrukken" heet, hebben aangetoond dat het Boek van Mormon minstens 24 auteurs heeft gehad. Ieder met hun eigen specifieke schrijfstijl en woordkeuze.

De Rivier MORONI:
Tot slot: De Nephieten noemden naar gewoonte landstreken, plaatsen, steden, rivieren, enz. naar de naam van één hunner, bijvoorbeeld, Laman (1 Nephie 2;8 en 3 Nephi 9:10) Als laatste getuignis en herinnering aan één van de laatste en grootste Nephieten, stroomt sinds mensenheugnis een kleine, vrij onbeduidende grensrivier tussen Suriname en Frans Guiana, genoemd naar een groot man die eens heeft geleefd, "MORONI". Aanvoerder, krijgsman en profeet. Haar water lispelt eerbiedig zijn naam en geeft die door aan het water van de Atlantische Oceaan waarin zij uitmondt. (werd ontdekt door mijn lieve vrouw)

Ik voeg aan het eind van dit geschrift nog mijn eigen, onwrikbaar getuigenis toe dat ik met heel mijn hart en ziel wéét dat het Boek van Mormon waar is. En dat zal ik volhouden tot de sterren koud geworden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten