zaterdag 28 juli 2012

Humor in de bijbel 11

De vrije wil en een hemelse weddenschap
Hoe toch is het gekomen, dat deze volmaakte, fantastische schoonheid is verworden tot dat wat het nu is? Het antwoord is: de vrije wil van de mens. De vrije wil, die het schoonste geschenk van God aan Zijn schepsel was. Die vrije wil, die zelfs God almacht beperkt. Daardoor kan Hij niet voorzien wat de mens met die vrije wil gaat doen. Dat moet God door test en beproeving aan de weet komen. Velen zullen dat godslasterlijk vinden, maar het is waar. Als de Almachtige wél alles vooruit zou weten, was er geen vrije wil, maar waren wij robots. Geprogrammeerd om willoos dat te doen wat de constructeur in het elektronisch brein heeft ingeplant.

Dan was die weddenschap van God met Satan, met Job als lijdend voorwerp, een bedrieglijk opzetje met “voorkennis” (zoals sommige beursboeven doen) Hij wist dan immers vooruit dat Job, ondanks alle rampspoed, tóch zou standhouden in zijn vroomheid. Dan had de helse officier van justitie, aanklager Satan in het drama Job, vooraf al geen schijn van kans om de weddenschap te winnen. Zo wil ik ook een gokje wagen. Dat is wedden met één paard in de baan. Altijd prijs, want het dier komt gegarandeerd als eerste aan!
Dat gaat ook op bij de beproeving van Abraham. Als God vooruit wist dat hij werkelijk Isaäk zou slachten, waartoe dan die smartelijke beproeving van een liefhebbend vader. Zoiets doe je toch niet! Je laat zo’n oude man toch niet drie dagen met een ten dode gedoemde zoon naar een bergtop reizen om die daar te offeren, als je de uitslag vooruit weet? Goddank, welk een opluchting voor Abraham. Een engel hield op het laatste moment het mes tegen. En… opluchting voor God! Abraham had Hem niet teleurgesteld. Nu wist hij welk een gehoorzaam mens Abraham was. God erkent het daarna ruiterlijk met de woorden: “Want nu weet ik dat gij godvrezend zijt, en uw zoon, uw enige, Mij niet hebt onthouden” (Genesis 22:12)
Helaas kon die vrije wil ook beïnvloed worden. Door een wezen, die daarin meester is en zich voortreffelijk kwijt aan de hem opgelegde taak. Een vijand der mensheid, die het grootste succes boekt door de mens te doen geloven, dat hij niet bestaat. Een listige en succesvolle aanpak. Voor iets waarin je niet gelooft, hoef je niet bang te zijn. Tot het zuur opbreekt. Zoals de man, die niet geloofde dat langs een weg die hij dagelijks bereed, listig verscholen agenten met laserguns stonden en constant gas gaf als een neushoorn. Tot de bonnen op zijn deurmat dwarrelden.
Geholpen door de miljoenenmacht van boze geesten, is Satan voor een groot deel verantwoordelijk voor ellende, rampen, ziekten en oorlog. Vooral dat laatste. Oorlog is het spel van demonen met mensen. Ook heeft hij de hand in bekvechterijen en ruzies tussen groepen mensen en kemphanen, die elkaar de hersens inslaan. Hij manipuleert machthebbers en grootheden der aarde, zaait wantrouwen tussen koningen en regeerders, wekt hun lust op naar macht, eer, roem en bezit, waardoor zij hun onderdanen in bloedige oorlogen storten; ja overal waar haat, nijd en twist tussen volken en mensen zijn, daar is hij aanstichter en oorblazer van. Ook tussen individuen, man, vrouw, vader, zoon, moeder, dochter, broeder en vriend. Waar twee twisten, is altijd een derde aanwezig.
Men kan veel op het conto der duistere machten schrijven. Ook de verwoesting en ontluistering van de aarde. Onbeschrijflijk is alles wat door die bende is geschied. Onpeilbaar het leed en de stroom bloed en tranen door hun toedoen vergoten. Bedenkers, aanstichters en uitvoerders bij gruwelijke misdaden, vooral aanzetten tot moordpartijen in verschrikkelijke oorlogen door machtswellustelingen, op touw gezet met het doel macht, rijkdom, eer en roem te vergaren, landen te veroveren en volken te vermoorden of te knechten, sommigen als toppunt van hoon in naam van Christus, de vredevorst, om de macht van de “enige ware Rooms.Katholieke kerk” uit te breiden, Zij strelen de eerzucht van godvergeten ellendelingen, die zich met de bloedbevlekte lauweren der roem tooien. Het hoofd in de nek, de borst behangen met medailles en (ere)tekenen, een sleepsabel aan hun zijde, waarmee een stier is te onthoofden, met stramme passen voortstappend of zij kak in hun broek hebben; zo konden we door de geschiedenis heen de heren keizers en generaals zien paraderen, niet beseffend in hun verblinde eerzucht, dat zij handlangers waren van de “oude mensenmoordenaar van de beginne” (Johannes 6:44) Want hij wil, sinds het Grote Plan werd ingesteld voor de grondlegging der wereld en dat inhield, dat de mens, eerst als geest bij God wonend, hier een lichaam en opleiding zou krijgen, verhinderen door oorlogen, moord, abortus, dat die geest opdracht en leerschool afmaakt. Aangedreven door Satan komen mensen tot afschuwelijke misdaden. Die niet passen in dit hoofdstuk dat humor als motief heeft.
Duivelse krakers
De helpers van Satan, boze geesten, kraken of bezetten lichamen van o.a. de groten en machtigen der aarde. Zo’n “bezeten” mens is dan tot alles in staat en tot verschrikkelijke daden komen. Een Farao, die harteloos opdracht gaf alle mannelijke kinderen van de Israëlieten direct na hun geboorte in de Nijl te werpen, onverschillig voor de tranen der moeders; Djenghis Khan, die mensen in grote potten levend liet koken. Hij liet op één dag meer dan 1 miljoen mannen en vrouwen en kinderen in Afghanistan afslachten; Attila, de “gesel Gods”. Hij trok met zijn Hunnen een bloedig spoor door het Byzantijnse rijk en de Gallische steden; de waanzinnige Nero, die christenen met pek overgoten als brandende fakkels gebruikte bij de spelen in Rome; Philips de Tweede, koning van Spanje, meende een God welgevallig werk te doen door medemensen als ketters te verbranden; evenzo Paus Innocentius III (1198-1216) iemand die absoluut niet zo onschuldig was als zijn naam lijkt, die tijdens zijn pausschap meer dan een miljoen zogenaamde ketters liet vermoorden. Hij stelde de meest satanische instelling uit de geschiedenis in: de inquisitie. Hoeveel slachtoffers andere pauselijke moordenaars, die zich plaatsvervangers noemden van Christus, de Man van liefde en nederigheid, op hun geweten hebben, is zelfs bij benadering niet te schatten. God weet het en zal hen straffen! Napoleon, de man met een hart van ijzer, die miljoenen mensenlevens offerde aan zijn meedogenloze eerzucht, maar die ontroerd was toen hij een hond zag huilen bij het lijk van zijn baas, een gesneuvelde soldaat; Hitler, die 50 miljoen doden op zijn naam heef; Jozef Stalin, de man met het bevroren hart en de krokodillen grijnslach, die 10 miljoen mensen de hongerdood liet sterven en miljoenen anderen door moord en dwangarbeid; de lugubere Pol Pot, die 2 miljoen Cambodjanen liet vermoorden en tenslotte de laatste op deze veel te kleine lijst van onmensen, Mao Zedong, de communistische Chinese despoot, die meer doden op zijn naam heeft dan alle keizerlijke machthebbers voor hem.
Ook minder groten zijn er tot in deze tijd. Onmensen als Ted Bundy, die (30) jonge meisjes verkrachtte en vermoordde en Marc Dutroux, de moordenaar van kinderen en andere lustmoordenaars, zoals Fourniret in België. Deze Fransman Michel Fourniret (62) bekende tussen 1987 en 2001 negen vrouwen waaronder vijf minderjarigen te hebben verkracht en vermoord en waarschijnlijk gaat het om nog veel meer. Wat voor zieke geesten beïnvloedde pedofielen en zette hen aan tot het verkrachten, martelen en vermoorden van baby’s en kleuters in Spanje volgens een bericht in de Telegraaf van 27 mei 2005? Weerzinwekkende daden bekend geworden in één land op de grote wereld. Wat speelt zich op die wereld nog meer af aan misselijk makende gruwelen welke niet bekend zijn?
Tot hun gruweldaden kwamen zij omdat demonen hun lichaam leenden, zodat zij bezet of “bezeten” waren. Die boze geesten kunnen daardoor zintuiglijke lusten en seksueel genot genieten, daar zij zelf geen lichaam hebben. Zij zijn vaak de hoofdschuldigen, onzichtbaar aanwezig bij een rechtszitting, waarbij een lustmoordenaar terechtstaat. Toch worden zij nooit aangeklaagd, hoewel zij het waren die de beklaagden aanzetten tot het misdrijf. Hun vaak hulpeloze verweer: “Ik werd gedreven door een macht waar ik geen weerstand aan kon bieden” en ” Stemmen in mij zeiden dat ik het moest doen” wordt niet als verzachtende omstandigheid aangenomen. Het is voor de rechter ongelofelijk, maar daardoor niet minder waar!
Toch staat de mens niet machteloos tegen hen en heeft zijn vrije wil om weerstand te bieden aan de slimme menselijke verleiders en vleiers waarvan Satan zich bedient en de inblazingen van de aartsverleider en opperheer. Hoe? Gewoon negeer hen! Ga er niet op in, geef hun geen voet en gehoor en vooral… zwijg! Een oud Belgisch gezegde luidt: “Mee zwiegen kunde ge de duvel klooien”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten