zaterdag 28 juli 2012

Humor in de bijbel 5

Nog een ander gelukkig aspect trad in werking, namelijk de “TEGENSTELLINGEN”. Nu kwamen allerlei tegenstellingen: tegenover de onschuld de hartstocht en geslachtsdrift (met als kwalijk gevolg ontucht, porno en seksuele rotzooi, die we nu genieten, goed en kwaad, waarheid en leugen, genot en pijn, ziekte en gezondheid, leven en dood, enz. Waren zij niet gevallen, dan was alles eeuwig in volmaakte staat gebleven; klinisch en vruchteloos. Er zou geen groei en vooruitgang geweest zijn. Goed zou kwaad niet testen, er zou geen keuzepakket geweest zijn, waaruit wij met onze vrije wil konden kiezen, zoals recht of onrecht, trots of nederigheid, geloof of ongeloof, gehoorzaamheid of ongehoorzaamheid en knielen voor het kwade.
Adam en Eva zouden geen kennis hebben gekregen van het “goede” van het kwaad, hetgeen betekent: het genot en plezier dat het bedrijven van kwaad geeft. Logisch, was dat niet het geval, de mens zou niet geneigd zijn kwaad te doen en waren wij allemaal keurige droogstoppels, geheelonthouders en brave Hendrikken geweest, saai, eentonig en vervelend. Fatsoenlijke, welopgevoede mensen, die nimmer meegezongen zouden hebben met het schone lied, dat wekenlang rondblerde, dat het goed is te eten, te drinken en te genieten van geld, drank en lekkere wijven! Wij zouden geen keuzemogelijkheid hebben gehad. Het doel van de schepping, de mens zelf met zijn vrije wil te laten kiezen tussen goed en kwaad en hem door lering, beproeving, ondervinding en vooral gehoorzaamheid, tot een kind van God te maken, met als beloning het eeuwige leven in het Koninkrijk der Hemelen waar wel plaats zal zijn voor onsterfelijke nakomelingen, zou mislukt zijn.
Daarom moest de zondeval noodzakelijk komen. Daarom staat ook in het Boek van Mormon, het boek dat vele geheimen openbaart: Adam viel opdat er mensen mochten zijn (blz. 47 + 265) De val van Adam is overigens een zaak van vrijwilligheid geweest. Hij liet zich niet in de luren leggen door die sluwe slag, wat deze eigenlijk niet was. In het Hebreeuws heet het ondier NACHASH, wat helemaal niet slang of reptiel betekent.
Adam had hersens gekregen en gebruikte die ook, niet zoals zijn nakomelingen om ze bij elkaar in te slaan, maar om ermee te denken. Hij zag heel wel in dat, nu maatje Eva was gevallen, hij alleen in het Paradijs moest blijven en dat van gebod: “weest vruchtbaar en vermenigvuldigt u”, geen snars terecht zou komen. Een onmogelijke taak in z’n uppie. Om dát gebod te gehoorzamen en… uit liefde voor Eva, besloot hij ook een hap te nemen uit de doodsvrucht. Paulus had het goed door toen hij schreef: “En Adam heeft zich niet laten verleiden, maar de vrouw is door de verleiding in overtreding gevallen (1Timótheüs 2: 13-15)
Adam koos vrijwillig te overtreden, om vooruitgang te maken. Een wijs besluit. Daardoor werd de leerschool Aarde geopend met alle tegenstellingen en keuzemogelijkheden. Wij mogen nu zelf kiezen. Hij zag heel wel in dat, nu maatje Eva was gevallen, hij alleen in het Paradijs moest blijven en dat van gebod: “weest vruchtbaar en vermenigvuldigt u”, geen snars terecht zou komen. Een onmogelijke taak in z’n uppie. Om dát gebod te gehoorzamen en… uit liefde voor Eva, besloot hij ook een hap te nemen uit de doodsvrucht. Paulus had het goed door toen hij dat schreef: Adam koos vrijwillig te overtreden, om vooruitgang te maken. Een wijs besluit. Daardoor werd de leerschool Aarde geopend met alle tegenstellingen en keuzemogelijkheden. Wij mogen nu zelf kiezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten