zaterdag 28 juli 2012

Humor in de bijbel 4

Een sommetje. Het goede van het kwaad.Ieder voordeel heeft zijn nadeel, want door de ongehoorzaamheid van Adam en Eva deed Magere Hein intrede en moeten wij allen sterven: “want het loon der zonde is de dood”, zegt Paulus, de man die het zo puntig wist te zeggen. (Romeinen 6:23) Maar ook dat nadeel, doodgaan, heeft zijn voordeel. Dat voordeel is, dat er door die dood “Lebensraum” op onze planeet is. Als de dood niet was gekomen en Adam en Eva hadden wél kindertjes verwekt, bijvoorbeeld twee en die kindertjes zelf ook weer twee en die weer twee, enz., enz. dan zouden hun nakomelingen elkaar vertrappen. Door ieder die iets meer dan kleuterschoolonderwijs heeft genoten, gemakkelijk na te rekenen.
Schrijf een getallenreeks waarin elk getal na het tweede, tweemaal zo groot wordt als het voorgaande: 2-4-8-16-32-64-128-256 enz. Als u dat vanaf 2 doet (Adam en Eva) en 40 x vermeerdert, komt u aan getal 1099 miljard, 511 miljoen, 628.000! En dat zou doorgaan, doorgaan en doorgaan. Allemaal onsterfelijke mensen!
Het sommetje berust op hetzelfde principe als de kettingbrief. Een goochemerd belooft u in korte tijd rijk te maken, indien u hem een briefje van honderd zendt. De naam van de slimmerik prijkt boven aan de lijst die hij zendt. Dan mag u uw naam onder vier namen op die lijst zetten en na lange tijd, als u vier plaatsen naar boven bent geschoven, zullen andere domkoppen u fraaie briefjes van honderd zenden. U moet alleen een aantal familieleden, vrienden en kennissen zo gek zien te krijgen ook een aantal familieleden, vrienden en kennissen zo gek zien te krijgen ook een aantal familieleden, vrienden en kennissen zo gek zien te krijgen ook weer… enz. Als iedereen daaraan mee zou doen, blanke, neger, roodhuid, Japanner, Chinees, enz. zouden de honderdjes als sneeuwbuien over de aarde dwarrelen. Zover komt het natuurlijk nooit! Dat wat als een sneeuwbal boven op de berg begon, wordt groter en groter als een lawine tot het onder de berg uit elkaar spat. Pech voor het grootste deel van de deelnemers, maar mooie winst voor de leperd die eraan begon. Die zit welgedaan op de top van de berg besmuikt te grinniken en ziet de honderdjes binnen stromen. De constructie kan alleen gedijen als er steeds meer domkoppen aan mee doen, maar op het eind stort het als een kaartenhuis in elkaar.
Zó zou het ook gegaan zijn als, nadat Adam en Eva van de boom gegeten hadden, de dood niet was gekomen. Oneindige aantallen, die zich steeds maar vermenigvuldigen en vermenigvuldigen. Dat was op een catastrofe uitgelopen.
Goddank, dat gebeurde niet! Heb ik ongelijk met de bewering dat de Zondeval geen ongeluk, maar een mazzel voor de mensheid is geweest? Wie het beter weet mag het zeggen.
Misschien is nu duidelijk waarom van Hogerhand na die zondeval een grimmige douanepost werd ingesteld, een cherub met flikkerend zwaard om de weg naar de Boom des Levens af te sluiten, opdat de mens daar ook niet van zou snoepen en zo eeuwig leven (Genesis 3:22-24) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten